![]() |
Argümanınızı canınız nasıl istiyorsa öyle savunabilirsiniz. |
Akademik yazılar oluştururken bireysel tecrübelerinizi aktarmaktan kaçınmanız tavsiye edilir. 1-2 kişiden yola çıkarak kitleleri kapsar nitelikte içerikler oluşturmak tabi ki anlamsız olur. Fakat, bu bilgiyi alıp IELTS sınavına genellemek doğru değil. IELTS sınavında makale yazmıyorsunuz, alt tarafı en az 250 kelimeden oluşan ve sadece sizin görüşünüzü yansıtması gereken bir yazı oluşturuyorsunuz. Amacınız bilgiyi tarafsızca sunmak değil. Yazı, tamamıyla sizin dünya görüşünüze yönelik olmalı.
IELTS writing yönergesi
Her IELTS essay sorusunun altında aynı yönerge yer alır: Give reasons for your answer and include relevant examples from your own knowledge or experience. Sadece 2 beklenti var:
- Gerekçeler sunun
- Örnekler verin
Yönergenin örneklerle alakalı kısmında minik bir ayrıntı var. İster genel kültür kullanarak, ister yaşamış olduğunuz tecrübelere bel bağlayarak örnek verebiliyorsunuz. IELTS, her konu hakkında ille de bilgi sahibi olmanızı gerektirmiyor. Test edilen beceri, ortaya bir fikir attıktan sonra onun ne kadar arkasında durabildiğiniz. Sunduğunuz içeriğin basit veya sofistike olması sonucu etkilemiyor.
Yap hep ya hiç
Birçok aday, üst düzey örnekler bulamadığı zaman örnek vermemeyi tercih ediyor. Fakat, bu çok büyük bir hata. Yönerge, örnek vermenizi zorunlu tutuyor. Alakalı olduğu sürece örneğin niteliğiyle ilgilenmiyor. Gerekirse kendi yaşadıklarınız vasıtasıyla yazıyı güçlendirmeniz serbest.
I, we kullanmak
Akademik yazılarda serbest değil, ama IELTS bünyesinde serbest. IELTS buna izin veriyor. Genel kültürünüz yetmeyebilir, nokta atışı örnekler bulmanız mümkün olmayabilir, ama yine de susmanız istenmiyor. Yönergede yer alan knowledge (genel kültür) veya experience (bireysel tecrübeleriniz), ne yaparsan yap ama yine de örnek ver anlamına geliyor.