Google Docs ile gramer, kelime kontrolü

 

Google Docs, Microsoft Word ile aynı fonksiyona sahip online bir araç.

Üretmeden, yani writing ve speaking tecrübesi olmadan dile hakim olmak olanaksız. Ve kendi yaptığınız hatalardan ders alıp, yavaş yavaş gelişmek kadar etkilisi yok. Kelime ve gramer kullanımının tam oturması için herkes bir şekilde bu süreçten geçmek zorunda. Bir konuyu veya kelimeyi ne kadar iyi anlarsanız anlayın üretmek bambaşka bir şey.

Google Docs

Google yapay zekasının ne kadar ilerlemiş olduğunu anlatmak anlamsız. Karmaşık cümleleri çat diye çeviriyor. Arada bir takıldığı noktalar tabi ki var ama elbet bunlar da aşılacaktır. Kısacık sürede çok yol alındı.

Google Docs, Google Drive ekosisteminin bir parçası. Bir word processor olarak kullanılıyor. Microsft Word ile aynı kulvarda yarışıyorlar. Tamamıyla online olarak kullanılıyor ve yazdığınız her şey otomatik olarak Google sunucularında depolanıyor. 

Metin analizi

Google Docs, yazdığınız her şeyi hemen kontrol ediyor. Özel dil ayarları yapmanıza bile gerek yok. Yazdığınız dili otomatik olarak tanıyor ve hata yaptığınız zaman (en azından Google öyle düşünüce) metin altında kırmızı veya mavi bir çizgi beliriyor. Kırmızı çizgi kelimenin yanlış yazıldığını, mavi çizgi ise gramer hatası yapıldığını işaret ediyor. İlgili kelimenin üzerine tıklayınca düzeltilmesi gereken versiyonu sunuyor ve isterseniz ekstra bir tıkla değişim sağlıyorsunuz.

Google Docs ile yazın

Benim önerim, yabancı dildeki metinlerinizi Google Docs üzerinden yazmanız. Bu sayede yazdıkça hatalarınızdan kurtulma fırsatı elde etmiş olacaksınız. Düzeltme süreci şu şekilde gerçekleşebilir:

  1. Cümleyi yazarsınız
  2. Altı çizili kelimeleri önerilere bakmadan düzeltmeye çalışırsınız (bir kaç kez)
  3. Hala düzelmeyen yerler varsa Google tarafından önerilen versiyonu inceler ve neden öyle olduğunu anlamaya çalışırsınız

Kısıtlı müdahale

Google, yazınıza aşırı düzeyde karışmıyor. Özellikle gramer yanlışları için biçilmiş kaftan. Kelime seçimi veya cümleler arası ahenk için herhangi bir müdahale yok. Bu açıdan kontrol için yabancı dili gelişkin olan kişilerin gözüyle inceleme hala en sağlıklı seçenek. 

Bebeklik dönemi bile değil

Yapay zeka, her ne kadar gelişkin olsa da sebep, sonuç, amaç, zıtlık, örnek, eş anlam gibi ilişkileri anlamakta yetersiz. Ve bu kolay aşılacak bir engel değil. Pratik açıdan bakıldığında, binlerce farklı kelimenin oluşturabileceği çok daha fazla sayıda cümlenin birbiriyle olan etkileşimini programlayabilmek korkunç bir engel. En azından şimdilik.

Sadace 32 taş, 64 kareden oluşan satranç oyununda bile yapay zeka olasılıkların minicik bir kısmını çözebildi. İnsan dili ise satrançtan çok daha karmaşık. Benim aldığım biçimde ölçeklenemeyecek kadar karmaşık. Sınırlı sayıda kelime olmasına rağmen, potensiyel olarak kurulabilecek cümle sayısı ve bunların birbiriyle olan ilişkisi düşünüldüğünde, satrançtaki kombinasyon sayısı koca bir evrendeki bir atomaltı parçacık gibi kalıyor.

Fakat, Google Docs en azından gramer hatalarınızı (belirli bir düzeyde) yok etmeye yardımcı olabilir.

Ergin Yıldız

Akademik İngilizce üzerine yoğunlaşan bir İngilizce öğretmeniyim. IELTS sınavına olan ilgim ve bağlılığım diğer sınavlara nazaran çok daha güçlü. İzmir'de yaşıyor, online dersler veriyorum.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال