YDS kapsamı genişler mi? Dinleme, yazma, konuşma eklenir mi?

Hayal kurması güzel, ama gerçekler acı


2012 yılında KPDS ve ÜDS birleştirildikten sonra İngilizce sınavlarının daha kapsamlı hale getirileceğine yönelik basın açıklamaları yapıldı, fakat sonuç ortada. Yazma ve konuşmayı bir kenera bırakalım, dinleme soruları bile eklen(e)medi. 

1991 yılında kamu personelinin yabancı dil bilgisini test etmek için hazırlanan sınav formatı 2022 yılı itibariyle halen (neredeyse) aynı. Değişen tek şey sınav sorularının biraz zorlaşması oldu. YDS ortaya çıktığında akılsız telefonlar bile yoktu, İngilizce dinlemek için radyo ve kasetlerden başka seçenek yoktu. Şimdi her şey var, dünya değişti ama YDS aynı.

Değişmesi de zaten pek mümkün görünmüyor. Kendi anladığım kadarıyla sebeplerini anlatmaya çalışacağım.

Soru zorluğu & Ülke gerçekleri

Kelime, gramer ve okuma odaklı sorularla yabancı dil bilgisinin kapsamlı bir şekilde test edilemediği aşikar. Fakat bu haliyle bile sınava girenlerin ezici bir kısmını (çok) zorlayan bir teste yazma, konuşma vs. soruları eklenirse sonuç nasıl olur tartışmaya bile gerek yok.

Politik atmosfer, antik bir müfredat, pratik eksikliği, kalabalık sınıflar, motivasyonu düşük veya yetersiz öğretmenler, yetersiz beslenme, zayıf irade, hafıza problemleri, sadece eğlence arayan öğrenciler, odaklanma problemleri, başarının değil zorbalığın kutsanması, dış kültürlere kapalı bir yaşam biçimi, zaman ve emek yatırımının finansal karşılık bulamaması ... Sebebi ne olursa olsun yabancı dil altyapımız ülke olarak pek parlak değil ve YDS formatının daha kapsamlı hale gelmesi adayların çoğunu üzmekten başka bir şey yapmaz. Halkın istemediği, ayak uyduramadığı gelişmelerin de ömrü pek uzun soluklu olmaz muhtemelen. 

Teknik altyapı & Aday sayısı

Aynı anda sınava giren öğrenci sayısı açısından YDS muhtemelen dünyanın 1 numaralı sınavı. IELTS, TOEFL sınavları da yüzbinlerce kişiye hitap ediyor ama farklı tarihlerde. Yeni jenerasyon YDS kağıt üzerinde yapılacaksa speaking için, dijital ortamda yapılacaksa bilgisayar düzeni için ciddi problemler ortaya çıkabilir. Her ile sınav merkezleri inşa ederek ve yeterli sayıda speaking uzmanı işe alarak çözülür, ama bu ikisi çoook masraflı olur. Astarı yüzünden pahalı olur muhtemelen.

Sınav güvenliği

Dijital ortamda soruların çalınmasını engellemek, sınav esnasında kopya ihtimalini ortadan kaldırmak, veri depolama, veritabanı güvenliği gibi faktörler göz ardı edilmemeli. 

Sonuç itiraz 

Writing ve speaking soruları bir nevi açık uçlu olmak zorunda. Dolayısıyla, bu alanda eğitimli kişiler tarafından belirli bir ölçeğe göre puanlanmak zorunda. İnsanın olduğu yerde hataların da kaçınılmaz olduğunu kabul etmek ve bir itiraz komisyonu kurmak zorunda olduğumuzu anlarız. Sınava katılan adayların %5'i itiraz etse komisyon aylarca çalışmak zorunda kalır. YDS öğrenci hacmi çok büyük.

Kültür farkı

Özgür düşünceye kucak açan bir coğrafyada yaşamıyoruz. Kültür dediğimiz şey ha diye ortaya çıkmıyor. Yüzlerce yıllık aşamalı gelişmelerin yansımasını yaşıyoruz ve bunu iyi ya da kötü diye yargılamak bir şey ifade etmiyor. Malzeme bu ve bununla yaşamak zorundayız. 

Yaşı genç bireylerin fikirlerini kendi aileleri bile önemsemiyor ki toplumda karşılık bulmasını bekleyelim. Kendi ana dilinde kendi fikirlerini ifade etmek için gerekli refleksleri henüz edin(e)memiş kişilerden yabancı dilde performans beklemek biraz komik olur bence.

Farklı diller

YDS, yaygınca konuşulan çoğu dilde yapılıyor. Meseleye sadece İngilizce çerçevesinden bakmak doğru olmaz. Her sınav için yukarıdaki basamaklarda iyileştirmeye gitmek ne kadar gerçekçi tartışılır.

Motivasyon

YDS, kamuya yönelik bir sınav ve düzgün bir skor alırsanız devlete bağlı kuruluşlarda kariyer olanakları elde edersiniz. O da mülakat basamaklarını geçebilirseniz. Kişisel bağlantıların bilginizin önüne geçtiği bir ortamda kim neden listening, writing, speaking çalışsın? Ellerine ne geçecek? Üst düzey makakeler yazacak hale gelip mülakatta 15 (temsili) puan alıp elensinler diye mi?

Ücret

IELTS ve TOEFL sınavları YDS, YÖKDİL gibi yerel sınavlara nazaran en az 10 kat daha pahalı. Kaldı ki yerel fiyatlandırma politikaları olmasa 15 katı bulur. Her şeyin bir bedeli var. YDS ücreti bile her yıl defalarca kez sınava giren adayların belini bükebiliyor. Ülke şartları çetin ve içinde yazma, konuşma olan bir yabancı dil testi ister istemez çok daha pahalı olacaktır. Test merkezi, soru güvenirliği, puanlama uzmanları, itiraz komisyonu, içerik lisanlama vs. bunlar bedava değil.

Çocuklarımız, gençlerimiz hariç hepimiz bu kadar leke içindeyken YDS neden tertemiz olsun ki?

Ergin Yıldız

Akademik İngilizce üzerine yoğunlaşan bir İngilizce öğretmeniyim. IELTS sınavına olan ilgim ve bağlılığım diğer sınavlara nazaran çok daha güçlü. İzmir'de yaşıyor, online dersler veriyorum.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال