![]() |
''Humanity is overrated.'' |
Occupational English Test (OET), aynı IELTS ve TOEFL gibi adayları dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerileri üzerinden test ediyor. Fakat arada büyük bir fark var: OET test konuları tamamıyla tıp dünyasına yönelik.
12 seçenek
12 farklı alanda OET testi uygulanıyor. Hemşirelik, dişçilik, tıp doktorluğu, veterinerlik, eczacılık gibi alt alanlar var. Amaç, adayları genel anlamda İngilizce bilgisiyle değil mesleki anlamda İngilizce yeterliliğiyle test etmek. Alana özgü kelimeler ve senaryolar sayesinde nokta atışı tespit mümkün hale geliyor.
3 farklı test
OET testine kağıt ve bilgisayar üzerinde girebiliyorsunuz. OET test merkezinin olmadığı ülkelerde ise evden katılım mümkün. Fakat bazı ülkeler sadece kağıt üzerinde girilen sınav sonuçlarını kabul ediyorlar.
Cambridge
OET ve IELTS, Cambridge Language Assessment tarafından hazırlanıyor. Bu yüzden İngiltere, Amerika, İrlanda, Avustralya ve diğer bir çok ülke tarafından kabul görüyor. Bazı ülkeler artık IELTS veya TOEFL zorunluluğunu tamamen ortadan kaldırdı; OET skoru istiyorlar.
Cambridge, kaz gelecek yerden tavuk esirgemez. OET hazırlık kaynakları gerçekten pahalı. Ve maalesef kapsamlı tek seçenek resmi portal.
Süre
Dinleme 45, okuma 60, yazma 45 ve konuşma 20 dakika sürüyor. Sınavın her bir anı ilgili meslek dalına yönelik sorular içeriyor. İngilizce altyapısının yetmediği durumlarda bile sınava tutunmak mümkün.
Türkiye
Şimdilik İstanbul ve Ankara'da OET sınavına girmek mümkün. Talep artarsa anlaşmalı tets merkezi sayısı da artar ve muhtemelen başka şehirlere yayılır. Sonuçta test merkezlerini kendileri açmıyorlar. Belli standartlar dahilinde ilgili kuruluşların altyapısından faydalaıyorlar.
OET vs. IELTS denklik
Doktorluk için çoğu ülke IELTS 7 veya 7.5 istiyordu. OET skorununsa genellikle en az B olması gerekiyor.
![]() |
Kaynak: Occupational English Test |