![]() |
Ana dilinizdeki okuma alışkanlıklarını IELTS sınavına uyarlamak tehlikeli olabilir. |
Reading testine hazırlık için 10 dakikası kalan bir öğrenci benden yardım isteseydi aşağıdaki tavsiyeleri verirdim.
Önce sorular sonra makale
Aşırı yüksek bir reading skoruna ihtiyaç duymuyorsanız sorular yerine makaleden başlamak vakit kaybına yol açacak. Ve vakit baskısının reading kadar yüksek olduğu başka bir bölüm yok. Belki bazen writing. Önce soruyu okuyup sonra sorunun parçada geçtiği yeri / yerleri bulup cevaba ulaşabilirsiniz.
Çeviri değil muhakeme
Makaleyi çeviri yaparak anlamaya çalışmak işkenceden başka bir şey değil. Doğru çeviriye ulaşabilseniz bile kısa süreli belleğin kısıtlamalarına takılmamak mümkün değil. Çevirdiğiniz içerikleri unutmak kaçınılmaz. Bunun yerine okuğunuz içeriği mümkün olduğunca kısa bir şekilde özetlemeye çalışmalısınız. Hemen alttaki 2 madde özet konusunda (biraz) yardımcı olacak.
Yazar görüşü > bilgi
IELTS reading teknik bilgi ölçmez. Bilim odaklı konular karşımıza çıkıyor olsa bile esas olan yazarın konu üzerine yorumlarıdır. Özellikle sıfat ve zarf kullanımıyla ele alınan içerikler soru çözümleri için çok kıymetli. Sıfatlar ve zarflar ayrıca eş anlam bilgisini test etmek için diğer kelime gruplarına nazaran çok daha uygunlar. Yani, sıfat & zarf > diğerleri.
Zıtlık bağlaçları & Olumsuzluk ekleri
Bazı cümlelerin değeri diğerlerininken çok daha yüksektir. Zıtlık bağlaçları ve olumsuz eklerin yer aldığı cümleler ağırlığınca altın değerinde. Bunların yer aldığı cümleleri iyice anlamak soruları bile okumadan cevapların geçtiği yerleri bulmak demektir.
Temelde 4 farklı paragraf türü vardır. Tez antitez sentez mantığı içeren argumentative paragraflar, bilgi vermeyi amaçlayan expository paragraflar, günlük tadında bilgi veren narrative paragraflar, bir işin nasıl yapıldığını basamaklarıyla anlatan descriptive paragraflar. IELTS en fazla argumentative paragraflara yer verir ve çözülme noktası için zıtlıkları iyi kullanmanız gerekir.
Öncelikli sorular
Boşluk doldurma ve true false not given soruları diğerlerinden belirgin ölçüde daha kolay. Bazen görece zor sorulara yer veriyor olsalar da, başarı oranınız bu 2 soru türünde daha yüksek olacak. Özellikle zorlandığınız testlerde, enerjinizi ve vaktinizi başlık eşleştirme gibi zorlu bölümlere ayırmak doğru olmayabilir. Reading bölümünde 7 bant skoru ve üstüne çıkan adayların ortak özelliği, boşluk doldurma ve true false not given alanlarında üstün başarı, diğerlerinde vasatın bir tık üstü performans.
Çoğu sınavda bu ikisi zaten soruların en az yarısını oluşturuyor. Sırf İngilizce altyapısı gelişime açık adaylar da sınava tutunabilsin diye.